Як переконатися, що вам продають справді органічні чи екологічні харчі?

img

Останніми роками на полицях магазинів з’явилося доволі багато продуктів із маркуванням «біо», «еко», «органік». Але насправді не всі вони відповідають своїй назві.

Уже скоро українці зможуть купувати справді екологічно чисті, органічні продукти вітчизняного виробництва, адже набирає сили нещодавно ухвалений Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Цей документ передбачає заборону використання маркування «біо», «еко» та «органік» без відповідної перевірки якості й отримання документального підтвердження органічності харчів.

Без хімікатів і радіації

Із січня 2019 року, щоб харчовий продукт називався органічним або екологічним, його потрібно буде сертифікувати, тобто підтвердити чистоту. Під дію нового закону потрапляє весь спектр харчів незалежно від того, призначені вони для людей чи тварин. Такий сертифікат підтверджує екологічну чистоту не тільки кінцевого продукту, а й усіх його складових. Наприклад, якщо це молоко, то для отримання документа потрібно підтвердити, що корови не споживають ніяких хімікатів, що корми, якими їх годують, вирощуються без використання пестицидів на землях, які не проходили жодної хімічної обробки протягом тривалого часу. Окрім того, вивчається радіаційний фон на територіях, де міститься ферма і де вирощуються корми.

Ризики сертифікації

Як і у всіх європейських країнах, видаватимуть сертифікати спеціалізовані приватні компанії, у яких є штат кваліфікованих працівників, що проводитимуть відповідні перевірки та аналізуватимуть отриману інформацію. На жаль, у нас це поки що робитимуть виключно українські компанії, адже європейські так і не змогли зайти на вітчизняний ринок. Їх просто не пустили. Причому деякі українські компанії мають не найкращу репутацію, бо під час проведення сертифікації звертають більшу увагу на свій гонорар, аніж на якість продукту. Та й вартість їхніх послуг значно вища, ніж за кордоном. Наприклад, отримати найпростіший сертифікат на виробництво хлібобулочних виробів у нас коштує близько €2 тис., тоді як, наприклад, у Польщі — €600.

Вимагайте сертифікат!

Варто зазначити, що дія закону не поширюється на продукти, зроблені або вирощені для особистого споживання. Наприклад, якщо на присадибній ділянці ви саджаєте картоплю для своєї сім’ї, жодних дозволів не потрібно. Але якщо захочете продавати її саме як органічну продукцію, то потрібен буде сертифікат.

Контроль відповідності органічної продукції певним характеристикам покладено на нещодавно створену Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів. Ця величезна організація з’явилася в результаті злиття шести відомств, але, на жаль, досі повноцінно не працює.

Хоча кожен громадянин також має право переконатися, що пропонована продукція справді органічна. Для цього треба вимагати в продавця надати сертифікат відповідності. У магазині повинна бути копія сертифіката, завірена або нотаріально, або печаткою виробника. Якщо адміністратор відмовився надати документ, покупець може повідомити про це в Держспоживслужбу. Реагувати на такі скарги споживачів — її прямий обов’язок.

Якщо у вас виникли проблеми із якістю продуктів, чи магазини нехтують вашим правом споживача, телефонуйте за номером 0 800 30 20 19.
Всі послуги Центру захисту киян БЕЗКОШТОВНІ.

Центр захисту киян створено за ініціативи Юлії Тимошенко для інформування жителів міста та надання безкоштовної допомоги у вирішенні проблемних питань. Тут можна отримати юридичну консультацію, рекомендації щодо оформлення документів та звернень, пройти курси цифрової грамотності та отримати підтримку в реалізації власних ідей та проектів на користь міста.

Зв’язатися з нами
Гаряча лінія 0(800)30-20-19

Отримайте РЕАЛЬНУ допомогу в найкоротші терміни

Заповніть форму